Wahai Mufti Pahang, Dato' Cerita Apa Ni ?? | Cenangau Daunkari

Iklan Top

Sabtu, April 21, 2012

Wahai Mufti Pahang, Dato' Cerita Apa Ni ??

Abdul Rahman Osman - Mufti Pahang
Oleh Debik Karmic.

Mufti ni samada beliau memang play safe atau pon mungkin dia tidak berapa peka tentang perkembangan isu semasa lantaran kurang sumber maklumat.

Maklum, dalam apa keadaan pon, hutang tetap kena bayar. Even pada era Rasulullah S.A.W, ada satu kisah masyhur bilamana beliau ketika itu berhutang dengan seorang dari kaum yahudi dimana orang yahudi tersebut meminta bayaran hutang dari Rasulullah SAW dengan cara biadap sehingga mendatangkan kemarahan pada Umar Al Khattab yang ketika itu ada bersama. Walaupun methode yang digunakan oleh yahudi itu dalam meminta hutang tidak wajar, namun apa kata Rasulullah SAW ?
"Wahai Umar, saya dan dia,mempunyai urusan yang lebih layak.Biarlah kami berdua yang menyelesaikannya dan janganlah kau mencampurinya. Sebaik-baiknya engkau suruh saya bayar hutang itu dengan baik dan suruh dia menuntut hutang dengan baik juga. Sebenarnya saya masih ada tiga hari lagi tempoh untuk membayar hutang tersebut".
Malah, Rasulullah SAW pula meminta Umar untuk membayar sebanyak 20 gantang gandum kepada yahudi tersebut sebagai balasan kerana Umar telah telah berlaku kasar.

Wa tak berniat untuk menyentuh lebih dalam tentang hal kewajiban untuk membayar hutang tapi luorang boleh refer pada topik Perihal Hutang dan Hutang Galak Kekufuran terus dari sumber.

So, memang terang dan jelas perkara berkenaan hutang seperti yang dimaksudkan secara verbal oleh tok Mufti Pahang dalam isu ni.. takde dakwa dakwi .. takde pertikaian.

Tapi masalahnya wahai Tok Mufti, soal PTPTN yang dibangkitkan oleh mahasiswa baru baru ni, BUKAN SOAL TAK NAK BAYAR HUTANG !!! .

Terang macam matahari tegak pukul 12 tengahari yang permasalahannya adalah untuk menghapuskan rantai PTPTN yang membelenggu mahasiswa. Hutang hutang yang dibebankan kepada mereka dicadangkan akan diambil alih oleh kerajaan dengan mengambilkira kesesuaian yang diperlukan dalam satu satu masa sebagaimana yang telah dilakukan oleh kerajaan yang sedia ada dalam usaha bailout syarikat syarikat mega (kroni) untuk menyelamatkannya dari jahanam.
[Sumber: Mkini]
Wahai Tok Mufti, isunya jauh dari tajuk enggan membayar hutang. Tapi lebih menjurus kepada pengurusan yang mempunyai tingkat akauntabiliti yang cemerlang dan dapat pula membantu pelajar pelajar ini untuk melunaskan hutang hutang terbabit.

Baca selengkapnya di blog Debik Karmic


Nota kaki makan cekam:  Tanpa memang prejudis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...