Analisa ringkas: 'Kajang Move' PKR dianggap berjaya walaupun majoriti berkurang 1445 undi? | Cenangau Daunkari

Iklan Top

Isnin, Mac 24, 2014

Analisa ringkas: 'Kajang Move' PKR dianggap berjaya walaupun majoriti berkurang 1445 undi?

Kalau sokongan pengundi Cina untukPRK Kajang menggambarkan sokongan pengundi Cina seluruh negara, 'Kajang Move' tu kalau pun masih boleh berjaya Putrajaya tapi akan terpaksa melalui jalan yang cukup sukar.

Malaysiakini melaporkan:
Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menyifatkan kejayaannya mengekalkan kerusi DUN Kajang sebagai bukti keberkesanan strategi 'Langkah Kajang'.

Menurutnya, kemenangannya hari ini "lebih manis" kerana majoriti kemenangan disumbangkan oleh pengundi dari muda daripada saluran 5, 6 dan 7. - Mkini
Juga dilaporkan:
"Sudah tentu ia (Langkah Kajang) berkesan kerana kita lihat pengundi muda telah memberikan kita keyakinan yang menjadikan 'Langkah Kajang' berjaya.

'Langkah Kajang' itu merujuk kepada strategi PKR untuk membolehkan pilihan raya tersebut diadakan dan seterusnya bagi menawan Putrajaya. - Ibid.
Aku dok ingatkan 'Kajang Move' akan dianggap berjaya kalau undi majoriti meningkat atau lebih extrim lagi macam angan-angan Azmin, Chew Mei Fun hilang deposit. Bila majoriti kurang 1445 undi kira 'Langkah Kajang' tu gagal la.

Rupa-rupanya berjaya gagalnya 'Kajang Move' tu bergantung kepada tahap sokongan pengundi golongan muda. Kalau itu indikatornya memang betul la 'Kajang Move' tu berjaya.

Cuma yang aku mushkilnya bila Anwar atau PKR ada sebut berjaya gagalnya 'Kajang Move' tu bergantung kepada tahap sokongan pengundi golongan muda. Mungkin la ada kut tapi aku yang taktau pasai memang aku tak pernah ambil peduli pun pasai 'Kajang Move' tu yang dari awal aku anggap 'Sketsa Bangang'.

Ataupun mungkinkah faktor sokongan pengundi muda tu baru ja Kak Wan 'jumpa' selepas keluar keputusan PRK Kajang.

Malaysiakini juga melaporkan:
Wan Azizah juga berkata, jenteranya mendapati sokongan meningkat di kalangan pengundi muda Melayu, yang menurutnya menunjukkan trend positif.

Faktor itu juga menyumbang kepada kemenangan PKR di peti undi Sungai Sekamat dan Taman Delima yang sebelum ini dikuasai merupakan kubu kuat Umno, katanya. - Ibid.
Macam dapatan yang Ilham Centar terbitkan semalan, aku rasa peti Undi yang dikatakan kuat Umno sebelum ni dan berjaya dikuasai kali ni tu bukan pasai depa kalih dari sokong BN kepada sokong PKR tapi depa tu sebelumm ni pun tak sokong BN dan depa sokong calon bebas. Kali ni depa undi Wan Azizah pulak atas dasar kaum Melayu/Islam.

Selain dari 'perubahan sokongan' pengundi muda dan pengindu melayu tu kena tengok jugak pola sokongan pengundi Cina.

TheMalaysianInsider melaporkan:
Walaupun berpihak kepada PKR, keputusan pilihan raya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang menyaksikan peningkatan sokongan kaum Cina terhadap Barisan Nasional (BN), kata Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Menurutnya, sokongan pengundi Cina terhadap BN meningkat 7% kepada 25% berbanding keputusan pilihan raya umum ke-13 (PRU13). - TMI.
Kalau betul sokongan pengundi Cina kepada PR menurun sebanyak tu dalam PRK Kajang menggambarkan sokongan pengundi Cina seluruh negara, 'Kajang Move' yang bermatlamat nak rampas Putrajaya tu kalau pun masih boleh berjaya akan terpaksa melalui jalan yang cukup sukar.

Nota kaki makan cekam:  Tanpa memang prejudis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...