Hudud dan Sindrom Ahmad Maslan | Cenangau Daunkari

Iklan Top

Isnin, September 26, 2011

Hudud dan Sindrom Ahmad Maslan

Oleh: Penarikbeca

Mula-mula bekas mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin dilaporkan berkata Kelantan tidak boleh melaksanakan hukum hudud kerana keadaan tidak kondusif. Conducive tu apa menatang? Lebih kurang, Kamus PRPM kata maknanya ialah sesuai.
 
Dr Mohd Asri kata gitu dalam kertas kerjanya sempena sambutan Hari Hudud 2011 di Kota Bharu. Saya difahamkan memang tiap-tiap tahun kerajaan Kelantan sambut Hari Hudud. Maknanya isu itu dibicarakan dalam kertas kerja sempena Hari Hudud, bukan sebab nak pilihan raya atau nak tutup kes Haji Mohamad Sabu puji Mat Indera sebagai pejuang penentang penjajah. Bodoh! Hujah di bawah tahap otak udang!
 
Walaupun dalam terlalu banyak hal saya langsung tidak sependirian dengan Dr Mohd Asri, tetapi saya tidak nampak apa-apa kesalahan dalam kenyataan beliau fasal kondusif tak kondusif tu. Memang saya tak reti ugama. Tetapi dari pemerhatian saya terhadap kejadian yang berlaku, undang-undang juga boleh dibuat "moratorium" (a period of time in which there is a suspension of a specific activity until future events warrant a removal of the suspension or issues regarding the activity have been resolved).

Menurut sejarah Islam, Khalifah 'Umar pernah menangguhkan perlaksanaan hukum hudud (kerana kemelut ekonomi waktu itu). Pada zaman ini, kerajaan Republik Islam Iran pernah melaksanakan moratorium dalam perlaksanaan hukum rejam (stoning).

Malangnya, selepas kenyataan Dr Mohd Asri itu berleluasalah sindrom Ahmad Maslan. Ada banyak, malas nak siarkan semua. Tetapi, antaranya dalam berita-berita berikut:
  1.  Suasana kini kondusif, Nik Aziz mahu laksana hudud (TMI, 22/9/11)
  2.  Saya bukan lagi PM, laksanalah hudud sekarang - Dr. M (Utusan Malaysia 21/9/11)
  3.  Chua should know Umno's stand on hudud: Muhyiddin (Bernama 24/9/11)
  4.  Hudud: Pas cuba tutup isu Mat Sabu (Utusan Malaysia 25/9/11) - Artikel dalam Malaysiakini 26/9/11 bertajuk "Hudud dan Kelantan" dengan jelas menunjukkan Perdana Menteri mengidap Sindrom Ahmad Maslan yang sangat kronik.
  5.  Karpal tak faham sikap Nik Aziz (Utusan Malaysia 25/9/11)
  6.  PAS: We’ll not give up (The Star 25/9/11)
Apa yang Datuk Ahmad Maslan cakap, tak payahlah saya link atau pautkan. Takkan hampa tak boleh nak agak. Ahmad Maslan!

Sumber: Penarikbeca

Komen aku:
Aku rasa Penarikbeca maksudkan posting ni.

Nota kaki makan cekam:  Tanpa memang prejudis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...